آمار بالای تجویز غیرضروری آزمایشات در ایران

ایرانی‌ها سالانه ۵۰۰ میلیون آزمایش می‌دهند

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «ندای تفرش»؛ به نقل از ایسنا، در حال حاضر، بالغ بر ۸۰۰۰ آزمایشگاه در سطوح مختلف در سراسر کشور فعال هستند که حدود نیمی از آن‌ها تحت پوشش بخش دولتی و نیم دیگر در اختیار بخش خصوصی قرار دارند. بخش عمده خدمات در آزمایشگاه‌های خصوصی ارائه می‌شود و در مقابل، آزمایشگاه‌های دولتی بیشتر به ارائه خدمات برای بیماران بستری در بیمارستان‌ها می‌پردازند.

یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی که فعالان حوزه سلامت به آن اشاره می‌کنند، پوشش ناکافی خدمات آزمایشگاهی توسط شرکت‌های بیمه‌گر است به طوری که رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی در این‌باره گفته بود: «بیمه‌ها تعرفه خدمات آزمایشگاهی را به درستی پوشش نمی‌دهند و در حالی که باید تنها ۳۰ درصد هزینه‌ها از سوی مردم پرداخت شود، در عمل این رقم به بیش از ۷۰ درصد رسیده است.»

به طور میانگین در هر نسخه ۱۰.۵ قلم آزمایش تجویز می‌شود که این عدد در تهران حتی به ۱۵ قلم می‌رسد در حالی که بسیاری از این آزمایشات ضروری نیستند.

این آمار بالا در حالی است که مطالعات جهانی نشان داده‌اند که تعداد آزمایش‌های درخواستی برای هر فرد عددی میان ۱/۶ تا ۴/۱ است.

سالانه حدود ۵۰۰ میلیون تست در آزمایشگاه‌های کشور انجام و سالانه ۱۰ درصد نیز به این آمار اضافه می‌شود. آماری که نشان می‌دهد هر ایرانی به طور میانگین بیش از ۶ بار در سال آزمایش می‌دهد!

مطالعات نشان می دهد که دلایل تجویز بیش از حد آزمایش‌ها شامل تنبلی درمانگران (تجویز آزمایش پیش از معاینه بالینی و گرفتن شرح حال)، ناآگاهی (تجویز آزمایش به خاطر عدم وجود تشخیص اولیه) و تجویز غیرمنطقی (به دلیل عدم وجود دانش کافی در مورد انتخاب آزمایش درست) و تکرار بی مورد (به دلیـل ناآگاهی از فاصله منطقی برای تکرار آزمایش) و طمع (منفعت مالی از تجویز آزمایش) است.

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شش + چهار =